Επιαμφιβληστροειδική Μεμβράνη και χειρουργική αντιμετώπιση
Ο αμφιβληστροειδής είναι ο ιστος που περιβάλει το πίσω μέρος του ματίου μας. Οι φωτεινές ακτίνες εισέρχονται στο ματι μας και ο αμφιβληστροειδής τις μετατρέπει σε σήματα που μέσω του οπτικού νεύρου φτάνουν στον εγκέφαλο όπου αναγνωρίζονται ως εικόνες. Η ωχρά κηλίδα είναι μια μικρή περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδή η οποία είναι υπεύθυνη για την κεντρική μας όραση.
Η ωχρά κηλίδα είναι επίπεδη σε ενα φυσιολογικό μάτι οπως ένα φίλμ μέσα σε μια κάμερα. Οσο μεγαλώνουμε το υαλοειδές (η γέλη στο εσωτερικό του ματίου) αρχίζει να συρρικνώνεται και αποκολλάται απο τον αμφιβληστροειδή. Σε κάποιες περιπτώσεις, μια λεπτή μεμβράνη μπορεί να δημιουργηθεί στην επιφάνεια της ωχράς κηλίδας και να προκαλέσει πτυχές ή ζάρες στην ωχρά κηλίδα. Αυτή η πάθηση ονομάζεται επιαμφιβληστροειδική ή επιωχρική μεμβράνη.
Τα συμπτώματα αυτής της νόσου μπορεί να είναι:
- Θολή κεντρική όραση
- Παραμορφωμένη ή κυματοειδής όραση
- Γκρίζα περιοχή στην κεντρική όραση
- Τυφλο σημειο στην κεντρικη οραση.
Μέθοδος
Θεραπείας
Η υαλοειδεκτομή είναι η μόνη θεραπεία για την αντιμετώπιση της επιωχρικης μεμβράνης. Κατα την διάρκεια αυτής της μικροχειρουργικής επέμβασης ο Δρ Μαυρικακης αφαιρεί το υαλοειδές καθως και την λεπτη μεμβράνη που προκαλεί ζάρες ή πτυχές στην ωχρά κηλιδα.
Μετα την αφαίρεση της μεμβράνης η οραση σταδιακά βελτιωνεται αλλα μπορεί να χρειαστεί τρείς με έξι μήνες για να φτάσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.