Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς και χειρουργική αντιμετώπιση

Το υαλοειδές είναι ένα υλικό σε μορφή ζέλε που βρίσκεται στο μέσα μέρος του ματιού μας στην λεγόμενη υαλοειδική κοιλότητα. Με το πέρασμα το χρόνου το υαλοειδές εκφυλίζεται και γίνεται πιο υδαρές (νερουλό) με αποτέλεσμα να ξεκολλάει απο τα φυσικά του στηρίγματα στο εσωτερικό του ματιου. Αυτο ονομάζεται αποκόλληση υαλοειδούς. 

Η αποκόλληση του υαλοειδούς δεν είναι απο μόνη της επικίνδυνη αλλα μπορεί να συνοδευεται απο πολύ σοβαρές επιπλοκές. Μερικές φορές καθώς ξεκολλάει το υαλοειδές μπορει να δημιουργήσει σχίσιμο (ρωγμή) στον αμφιβληστροειδή. Στην συνέχεια υγρό μπορεί να περάσει μέσα απο το σχίσιμο (ρωγμή) και να ανασηκώσει τον αμφιβληστροειδή. Αυτο ονομαζέται αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι μια πάρα πολύ σοβαρή πάθηση που εαν παραμείνει αθεράπευτη καταλήγει σε τύφλωση. Τα συμπτώματα της αποκόλλησης είναι λάμψεις, μυγάκια και σκούρα κουρτίνα που κινείται στο οπτικό πεδίο.

Μέθοδοι

Θεραπείας

Ρωγμή αμφιβληστροειδούς

Οι περισσότερες ρωγμές μπορούν να αντιμετωπιστούν με λειζερ ή κρυοπηξία. Οι θεραπείες αυτές έχουν ως σκοπό να “σφαγίσουν” τον αμφιβληστροειδή και να εμποδίσουν την δίοδο υγρού αποτρεποντας την εξέλιξη σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση του ματιού και πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα με χειρουργική επέμβαση. Οι συνηθεις χειρουργικες τεχνικες για την αποκατάσταση και θεραπεία της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς είναι τρεις. Η επιλογή της χειρουργικής τεχνικής εξαρτάται απο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αποκόλλησης. Σε ολες τις περιπτωσεις ο χειρουργός θα πρεπει να εντοπίσει τις ρωγμές και να τις “σφραγίσει” με λειζερ η κρυοπηξία.

Αμφιβληστροειδοπηξία με αέριο (Pneumatic retinopexy)

Κατά την τεχνική αυτή γίνεται έγχυση μιας φυσαλίδας αερίου στο εσωτερικό του ματιού. Η φυσαλίδα σπρώχνει τον αποκολλημένο αμφιβληστροειδή στην θέση του και στην συνέχεια ο χειρουργός “σφραγίζει” την ρωγμή με λειζερ ή κρυοπηξία. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτής της τεχνικής παιζει η διατήρηση του κεφαλίου σε συγκεκριμένη θέση για μερικές ημέρες. Η επέμβαση αυτή γίνεται υπο τοπική αναισθησία

Σκληρικό μόσχευμα σιλικόνης (Scleral buckle)

Κατά την τεχνική αυτή τοποθετείται μια μπάντα σιλικόνης στο εξωτερικό τοίχωμα του ματιού ετσι ώστε ο αποκολλημένος αμφιβληστροειδής να επανέρχεται στην θεση του και η ρωγμη να “σφραγίζεται” με την βοηθεια του λειζερ ή της κρυοπηξίας.

Υαλοειδεκτομή – Βιτρεκτομή (vitrectomy)

Υαλοειδεκτομή είναι η επέμβαση αφαίρεσης του υαλοειδούς του ματιού. Το υαλοειδές είναι μια γέλη στο εσωτερικό του ματιού που προκαλει έλξη στον αμφιβληστροειδή. Κατά την διάρκεια της υαλοειδεκτομής ο εξειδικευμένος χειρουργός κάνει μικρές τομές  στο τοίχωμα του ματιού (σκληρό). Με την βοήθεια του μικροσκοπίου και των μικροχειρουργικών εργαλειων αφαιρεί το υαλοειδές και το αντικαθιστά με αέριο.  Με την πάροδο του χρόνου το αέριο θα αντικατασταθεί απο το φυσικό υγρό του ματιού. Η επεμβαση αυτη γίνεται υπο τοπική αναισθησία.